Ja taas listatyyliin, kun en jaksa tehdä kaikesta omia postauksia...

Yhteisiä uusia asioita ovat mm.

  • Niistäminen - Molemmat ovat siinä tosi taitavia, oppivat taidon tässä juhannusflunssan aikana. Pyytävät sitä myös itse, jos räkä valuu (ei tosin aina) sekä niistävät myös itse, mutta silloin räkä jää kyllä poskelle ja äidin/isin pitää auttaa pyyhkimisessä.
  • Piirtäminen - Piirtämisestä on tullut uusi suosikkipuuha. Jaakko asettelee puuväri-kynän tarkasti sormiinsa niin, että pitää kiinni aivan kynän kärjestä. Jaakko piirtelee pääasiassa ympyröitä. Sara pitää kynää "tavallisesti" ja piirtelee viivaa edes takaisin. Molemmat ovat alkaneet nimeämään piirustuksiaan ja keksivät milloin mitäkin, kun kysytään "mitä piirrät?". Piirtämisen yksi hauskuus on kynissä ja niillä leikkimisessä/värien valikoimisessa. Äidillä meinaa aina välillä hermo mennä putoavien kynien kanssa, pitänee vähentää kynien määrää penaalissa...
  • Värit - Kiinnostus väreihin lähti "Minnan traktoreista" eli sinisestä ja punaisesta traktorista (ystäviemme Onnin ja Oivan kotona). Sen jälkeen väreistä on puhuttu päivittäin ja lapsilta tulee jatkuvasti omia ehdotuksia eri värisistä asioista. Useimmiten värit menevät vielä pieleen, mutta punainen on selvästi molemmille helpoin/tutuin väri. Punaista ja sinistä ehdotetaan aina ensimmäiseksi.
  • Liikennevalot - Niistä alettiin puhua enemmän nyt, kun lasten turvaistuimet käännettin kasvot menosuuntaan ja lapset näkevät enemmän eteenpäin. Viihdykettä on myös vähennetty, sillä onhan Saralla ja Jaakolla seuraa nyt toisistaan (aiemmin toinen edessä, toinen takana, nyt molemmat takapenkillä). Näistä seikoista johtuen puhumme autolla ajettaessa paljon siitä, mitä ikkunasta näkyy. Liikennevaloista osataan nyt se, että punainen = seis (ei saa mennä), keltainen = odota ja vihreä = saa mennä.
  • Vanhempien ohjailu - Kuten jo aiemmin mainitsin, ovat lapset kielen kehityksen myötä alkaneet ohjailla vanhempiaan. Tuossa pari viikkoa/viikko sitten ohjailu oli vielä aika lailla määräilevää, mutta nyt ohjaamisesta on tullut enemmän pyytämistä/näyttämistä, mitä pitäisi tehdä tai mitä Jaakko/Sara haluaa. Jaakko tulee, ottaa kädestä kiinni ja sanoo "pukaan" sen merkiksi, että jossain on asia, jonka hän haluaa näyttää/tehdä. Sara sanoo "mukaa" ja pitää sormesta kiinni. Molemmat (mutta etenkin Jaakko) ovat tyytyväisiä siitä, että osaavat nyt kertoa äidille/isille mitä haluavat.

Saran uusia juttuja:

  • Laskeminen - Sarasta on kiva laskea määriä. Kun laskemme yhdessä, osaa Sara numerot "kakki, koome ja neejä" sekä "kuusi". Ne siis osuvat aina oikeaan kohtaan numerorimpsussa.
  • Komentelu sanoin - Sara on alkanut komennella Jaakkoa. Esimerkiksi autossa neiti komensi veljeään "ei saa" ja "ei saa, soo soo!", kun Jaakko päristeli ja se häiritsi neidin kirjan lukua. Tai kun Jaakko seisoo tuolillaan (ruokailun aikana), sanoo Sara Jaakolle "ittu!". Moneen muuhunkin tilanteeseen tytöllä löytyy mielipide siitä, onko se hänelle häiriöksi/haitaksi.
  • Puhe/pitkät lauseet - Saran puhe on ollut koko ajan melko epäselvää ja muiden kuin perheenjäsenten on vielä melko vaikea saada selvää neitokaisen aatoksista. Puhetta tulee kuitenkin paljon ja se sisältää paljon sanoja "siellä, täällä, tuolla, tässä, tämä, pois täältä, pois tästä" jne. Myös Sara on alkanut käyttää verbejä, mutta pääasiassa Sara puhuu vielä yksittäisillä substantiiveilla. Saran vahvuus on kuitenkin 4-5 sanan lauseissa. Kun olimme ulkona ja pyysin Saraa huhuilemaan Jaakkoa, neiti teki työtä käskettyä. Vaan kun velipoika ei reagoinut huutoihin mitenkään, totesi Sara: "Aakko ei kuule enää". Sara on myös tosissaan sanonnoissaan "pois täältä" ja "täältä pois", näin neiti ilmoittaa mm. kun on herännyt eikä halua enää jatkaa unia. Tai kun päiväunille mennessä oli tullut kakka vaippaan, kuului sängystä "kakka pois täältä".

Jaakon uusia juttuja:

  • Puhe/pohdinnat - Jaakko miettii todella paljon ja vieläpä koko ajan. Koskaan ei voi aavistaa, mitä pienen miehen päässä liikkuu ja mitä asiaa Jaakko seuraavaksi pohdiskelee. Pohdinnat liittyvät paljolti tulevaan (jos mennään johonkin/Jaakko haluaa jotakin) tai jo tapahtuneeseen. Jaakolle on selvästi tärkeää käsitellä asioita puhumalla ja toisen vastavuoroinen jutustelu on pikkumiehelle kaiken a ja o. Jos äiti ja isi eivät ymmärrä jotain Jaakon asiaa, jaksaa Jaakko toistaa sanaa/selitystä moneen kertaan, jolloin hitaammallakin jo sytyttää. Jaakko vastaa kommentteihin yleensä iloisella mmm-m-kiekauksella, äänensävyä/sointia on vaikea kuvata, mutta se on jotakin todella suloista ja videolle tallentamisen arvoista. Vaihtoehtoisia vastakommentteja ovat joo-o ja joopa. Jaakon puhe on todella monipuolista ja poika toistaa helposti uusia sanoja. Verbien käyttö on runsasta ja mukaan ovat tuleet nyt myös erilaiset määreet (vai mitä ovatkaan), mm. yli, korkealle, myös. Jaakolla on muutamia hassuja sanoja, joita on vaikea taivuttaa oikein: mm. saha = hasa, puhelin = pulee, puhaltaa = pulaa, syö = syösii. Muutoin sanat kuulostavat pääasiassa "oikein" lausutuilta.
  • Hampaat - Ainakin alas on tulossa viitoshampaat ja sen mukaista on kyllä kuolan erityskin. Mitään sen suurempaa oireilua emme ole vielä havainneet, mutta paljon puhuvan pojan leukaa saa olla pyyhkimässä koko ajan... ;o)
  • Hokema - Uusin hokema on "hoplaa". Äidillä ei ole hajuakaan, mistä poika on sen bongannut, mutta tänään sitä on hoettu satoja kertoja. Aamulla sana lausuttiin vielä "hoplei", mutta nyt se raikaa jo aivan oikein.