Kaikenlaita uutta tulee koko ajan, nyt ihan sekalaisesti niitä ylös ennen kuin unohtuu:

  • Tuteista luopuminen: Sujuu edelleen kohtalaisesti. Lapset nukkuvat päivä- ja yöunet hyvin, mutta nukkumaan meno on sirkusta. Kumpikaan ei malttaisi rauhoittua ja nukahtaminen vie yleensä 30-60 minuuttia. Sara kiukkuaa ja raivoaa tutin puutetta, Jaakko ei muista varmaan koko tuttia. Kun Sara saa mielensä rauhoittumaan, nukahtaa neiti pian. Jaakolla nukahtaminen sen sijaan kestää pidempään, yleensä tunnin verran.
  • Matkasängyissä nukkuminen: Muuttui härdelliksi jo ilman tuteista luopumista. Nyt sitä ei enää voi kuvailla mitenkään, kai se jotain sirkuksen ja jumpan välimuotoa on. Etenkin Jaakko on keksinyt, että matkasängyssä on hauska tehdä kuperkeikkoja siten, että jalat rymähtää sängyn päätyä vasten. Samoin sängyssä hyppiminen, sivuverkkojen raapiminen (pääasiassa Saran heiniä), petivaatteiden mylläys ja viskominen, pohjan irroittelu jne. kuuluvat nykyään matkasängyissä nukkumiseen. Siis lasten mielestä.
  • Pottailu: Sujuu sekin kohtalaisesti. Hyvän alun jälkeen tuli hieman takapakkia eikä kumpikaan tehnyt hetkeen juuri mitään. Reissaamiset myös sekoittivat rytmejä, kun pottia ei raahattu esim. Imatralle mukaan. Nyt Sara päässyt kuitenkin uudestaan vauhtiin ja tekee nykyään sekä pisut että kakat (ei aina, mutta yleensä pottaillessa tulee jompi kumpi). Haluaa istua potalla pitkiä aikoja ja ilmoittaa itse "potta" tai "vaippa pois". Jaakko istuu myös mielellään (paitsi silloin, kun omasta mielestä olisi mukavampaa tekemistä), mutta tulos on heikohkoa. Osittain Jaakolla tuotoksen puute kohtuu kovasta vatsasta, kakkakikkareita on vaikea vääntää potalla istuen. Kaiken kaikkiaan pottailurytmi on nyt ok ja vanhemmatkin muistavat asian. Pikku hiljaa pottailukertoja lisäillään...
  • Puhe: 1,5 viikkoa sitten tapahtui käänne, jonka jälkeen molemmat ovat toistaneet kaiken puheen. Sanoja on tullut valtavat määrät lisää ja nyt kun äänteet onnistuvat, onnistuvat myös sellaiset sanat, joita lapset ovat aikaisemmin lähinnä vain kuunnelleet. Molemmat juttelevat 2-3- sanan lauseita, mutta paljon käytetään vielä yksittäisiä sanoja. Verbien käyttö on lisääntynyt ja molemmat juttelevat itsestään ja asioista myös tekemisen kautta. Jaakolla verbien käyttö ehkä yleisempää kuin Saralla. (esim. Jaakko, heittää; Jaakko, ottaa jne.) Jaakko on rohkeampi puhuja, toistaa siis sanoja enemmän ja monipuolisemmin kuin Sara. Jaakko alkanyt myös taivuttaa sanoja, mm. palloa, oli jne. Sanalistaa en jaksa enää kirjata, on loputon...
  • Tunteiden ilmaisu: Lapset ovat jo jonkin aikaa osoittaneet ymmärryksen toisen tunteisiin. Jos kirjassa joku itkee, nyyhkyttävät lapset tekoitkua. Jos joku hymyilee tai nauraa, hekottelevat myös Sara ja Jaakko. Jaakko ymmärtänyt sanan "iloinen" (="iloo"), käyttää sitä paljon itsestään tai kuvaillessaan jotakin, joka on iloinen.
  • Äidin ja isin nimien käyttö: Jaakko on sisäistänyt myös vanhempien nimet ja käyttää niitä satunnaisesti. On hauskan kuuloista, kun esim. tänä aamuna sängystä kuului: "Pikkoooo, pikkoooo" ja kun kukaan ei vastannut, vaihtui kohde: "Äitiii, äitiii!". ;o)