Muutamia juttuja talteen tämän hetkisestä kommunikoinnista.

Jaakko toistaa silloin tällöin kokonaisia sanoja. Kuten koila (=koira), , kllo =kello), kala, hauva. Äitiä on hoettu jo kauan, mutta se ei kohdistu useinkaan oikeaan henkilöön. Välillä sanotaan "hienoja" sanoja kuten belgia. ;o)  Kolmen viikon ajan kali-kali-pälä-pälä-kieli on kaikunut ympäri kämppää, ja jutun määrä lisääntyy koko ajan. Jaakko vastailee mielellään kommentteihin ja kertoo erilaisia asioita näyttäen samalla mielenkiintoisia esineitä yms. Juttua siis riittää ja sitä on aivan ihana kuunnella.

Sara toistaa pääasiassa tavuja eri sanoista, mm. ke = kello, pu = lamppu. Myös Sara on alkanut jutella samaan tyyliin kuin Jaakko, mutta puhetta tulee harvemmin. Sara jutustelee pääasiassa itsekseen, ei vielä hirveästi vastaile tai kerro muille.

Molemmat ymmärtävät aivan älyttömän paljon. Sitä on itse aivan ihmeissään siitä, mitä kaikkea oma pieni mussukka voikaan ymmärtää. Uusimpia juttuja ovat asioiden tekeminen äidin esimerkistä, esim. pupujen syöttäminen, lelujen etsiminen, asioiden toimittaminen (vaipat roskiin, pyykit pyykkikoriin, palikat/lelut laatikkoon). "Kutsuhuudot" *syömään   *käsipesulle  *hammaspesulle saavat liikettä aikaan.

Lasten välinen kommunikointi on myös lisääntynyt. Lapset juttelevat keskenään ja ovat alkaneet tehdä mukavia asioita toisilleen, antavat esim. jonkin lelun. Myös yhteiset leikit ovat syventyneet.