• Syöminen: Jaakolla ihmeellinen ruualla sotkemisen vaihe, litistelee ruokaa käsissään ja viskoo sitä pitkin poikin. Saralle ruoka ei maistu kovinkaan hyvin, monesti annoksesta uppoaa vain puolet jos sitäkään. Kun ruoka ei enää kiinnosta, se kipataan pöydälle tai lattialle. Kurkut isoina paloina ja klementiinit kuorittuina ovat alkaneet maistua. Puuro ei uppoa oikeastaan ollenkaan, pari kertaa viikossa yritän, mutta jää syömättä. Meillä siis syödään paljon jogurttia, viiliä, rahkaa, leipää ja hedelmiä. Leiväpäälliset (kinkku/kalkkuna/juusto) maistuvat Saralle, Jaakolla on paussi menossa. Kiisselit maistuu jonkin verran. Maitoa juodaan paljon, myös vesi maistuu.

 

  • Ulkoilu: Ulkoillaan päivittäin. Pääasiassa lähipuistossa, koska siellä on turvallisempaa kahden kanssa. Omalla pihalla livistävät eri suuntiin, toisten oville ja pihoille, parkkipaikalle, metsään, talon taakse jne. Puistossa kiipeilytelinen ja liukumäki yksi suosikeista, myös mäennyppylälle kiipeäminen on hauskaa. Omat kärryt monesti mukana puistossa. Molemmat pitävät erityisen paljon hiekkaleikeistä.

 

  • Nukkuminen: Yöunet 20-07, yleensä ilman herätyksiä. Parisen viikkoa sitten Saralla oli "karjutaan heti aamusta"-vaihe, jolloin heräsi aamuyöstä/aamusta hysteeriseen huutoon eikä lopettanut sitä vielä sylissäkään. Onneksi vaihe oli lyhyt. :o)  Päiväunet nukutaan 12-14/14.30, päikkärit ovat pidentyneet viime aikoina, joskus nukutaan jopa lähes kolme tuntia. Saralla oli aikaisemmin "tunti kymmenen minuuttia"-vaihe, jolloin hän poikkeuksetta heräsi hetkeksi nukuttuaan tuon tunti kymmenen minuuttia. Unet onneksi jatkuivat lyhyen herätyksen jälkeen. Nyt se (herääminen hetkeksi) on viime viikkoina jäänyt pois.

 

  • Pottailu: Jaakko pottailee useasti päivässä (mun jaksamisen mukaan). Tulosta tulee päivittäin, kakan metsästäminen pottaan on välillä haasteellista, koska meillä ei koskaan ole ollut mitenkään erityisen selkeää rytmiä näissä suolistoasioissa. Tavaraa tulee yleensä usein, joskus harvemmin. Sara istuu potalla mielellään, mutta ei tee sinne mitään. Ottaa vaan rennon asennon ja istuu Jaakon kaverina. :o)

 

  • Pukeminen/riisuminen: Sara edelleen kiinnostunut vaatteista. Osaa pukea sukat, tossut, kengät, hanskat, hatun. Housuja ja paitoja yrittää, mutta tarvitsee niissä vielä apua. Osaa riisua sukkahousut, kun niitä vetää hieman alaspäin. Jaakolla kiinnostus riisumiseen/pukemiseen on herännyt nyt parin viikon sisällä. Haluaa riisua sukkahousut monesti pois (vaikkei olisi tarvetta), samoin housujen nostaminen on tärkeä osa pukeutumista.

 

  • Pesulla käyminen: Saralla on (ihmeellinen) pelko siitä, että tippuu pöntöltä kannen päällä seistessään. Pyllynpesun yhteydessä nostin Saran aina aikaisemmin kannen päälle siksi aikaa, kun otin vaipan pois (pidin siis kiinni). Eräällä kerralla Sara horjahti, joten nykyään vaippa otetaan pois lattialla seisten. Suuria asioita pienelle neidille. Lapset tietävät tarkasti, missä mitäkin tehdään. Kun sanotaan esim. käsipesulle, pestään kakka pois tai mennään suihkuun/saunaan/kylpyyn, lapset menevät aina oikeaan paikkaan odottamaan. Lasten erilaisuus ilmenee myös pesutilanteissa. Jaakko on rohkea suihkuttelija ja roiskuttelee mielellään vedellä kun Sara taas ei suostu tulemaan suihkun alle laisinkaan. Neiti nimittäin pelkää/inhoaa sitä, että silmiin menee vettä. Tukka pestäänkin aina niin, että pidän Saraa sylissä poikittain ja päätä suihkun alla. Tällöin pystyn itse kontrolloimaan sitä, kuinka paljon pieni pää juoksevan veden alla on. Sara ei siis kestä sitäkään, että Jaakko roiskuttaa vettä (esim. kun ovat samassa ammeessa).

 

  • Leikit: Jaakon lempileikkejä nyt kotileikki, ankkojen kuljettelu (puinen ankka kepin päässä, kävelee kun työntää kepistä), pallojen heittely/potkiminen sekä tanssiminen. Lammas-pehmolelusta on tullut uusi hyvä ystävä. Sara leikkii edelleen legoukoilla ja autoilla, rakentaa ja ajelee niillä, laittaa käsilaukkuun, kuljettaa uuteen paikkaan ja jatkaa leikkiä siellä. Kirjojen lukeminen ja eläinleikit ovat jääneet viime aikoina taka-alalle, tilalle ovat tulleet autot ja parkkitalo.

 

  • Sanoja: Sanavarasto kasvanut molemmilla, Jaakolla enemmän. Jaakkoa kiinnostaa sanojen toistaminen ja opettelu, Sara pääasiassa vain kuuntelee vierestä ja osoittaa eleillään/ilmeillään, että seuraa samaa asiaa. Jaakko osaa toistaa sanoista tavuja, oikeita äänteitä yms. Tarkoituksena olisi koota lasten sanoja luetteloksi, mutta se on toistaiseksi vielä kesken...

 

  • Kaverit: Lapset nauttivat toisten lasten seurasta. Toki viihtyvät hyvin keskenäänkin, mutta onhan se kiva, kun on vaihtelua leikkiseurassa ja -paikassa. Naapurin Nea on tärkeä, näemme lähes päivittäin. Puistossa tavatessa lapsilla on selkeästi toistensa vastaanotto, huomaavat kyllä, kun kaveri tulee.

 

  • Hampaat: Jaakolla 16, Saralla 13. Hampaiden tulo vaikuttaa edelleen syömiseen, ainakin näin päättelen minä...

 

  • Isovanhemmat/muut tutut ihmiset: Sara ja Jaakko tunnistavat hyvin sellaiset, joita näemme melko usein. Tällaisia ovat mm. molemmat isovanhemmat, naapurin Nea äitinsä kanssa, Lotta-serkku ja Hanna. Myös Vekku-kaveri on tärkeä ja hänet muistetaan, vaikka näemmekin harvakseltaan. Tuttujen parissa lapset ovat alkuhetkestä saakka vauhdikkaita, eivät ujostele tai epäröi lähestyä. Tällä hetkellä molemmilla lapsilla, mutta etenkin Jaakolla, on menossa voimakas "pappa-kausi". Pappa on tärkeä tyyppi ja sen kanssa on kivaa! (aiemmin mummu oli ykkönen)   ;o)